Теми Рафаелова

 Българското сопрано Теми Рафаелова концертира от 2018 редовно с лайпцигския ансамбъл  Wiener-Walzer-Orchester.

  Широкият  ѝ репертоар от оперни и оперетни арии, както и художествени песни, мюзикъл, шансони и други вокални произведения, позволява разнообразни сценични изяви.  По случай юбилея на Клара Шуман , през 2019, тя изпълни в 3 концерта всички солови песни от романтичната лайпцигска композиторка, под съпровода на Катарина Ран и професор Александер Майнел.

Теми Рафаелова е родена в град Плевен, където започва музикалното си образование в средно-музикалното училище “Панайот Пипков”  с инструмент флейта. До дипломирането си посещава консерваторията в гр. Казабланка (Мароко) и средномузикалното училище “Любомир Пипков” (София). Работи като певица и бас- китаристка в различни поп-групи до 1994 г. след което започва да учи класическо пеене при Иванка Нинова в Музикалната академия – София. Продължава обучението си в Университета по изкуства в гр. Грац (Австрия) при проф. Агате Каниа,а по-късно при вокалния педагог проф. Клаудия Рюгеберг се дипломира с академична степен Magistra artium (артист-магистър) през 2002 г.

 

Дебютира през 2000 г. в Операта на гр.Грац в ролята на Първа девица в операта “Мойсей и Аарон” от Шьонеберг.През следващата година пее Констанца в оп. “Отвличане от сарая”- концертно изпълнение в град Бад Радкерсбург. Посещава майсторски класове за белканто при проф. Вирджиния Дзеани и бароково пеене при Джил Фелдман в рамките на които се представя в ролята на Дафне – оп. “Дафне” от Йохан Йозеф Фукс. В продукциите на оперното студио към Университета по изкуства в гр. Грац пее Царицата на нощта в оп. “Вълшебната флейта”; Олимпия/ Антони/ Жулиета и Стела в оп. “Хофманови разкази”; Донна Анна в оп. “Дон Жуан”; Мадам Херц в оп. “Театралният директор” на Моцарт; Вителия в оп. “Милосърдието на Тит”; Сколателла в оп. “Кралят елен” от Херман Хенце.

 

На турнета в Германия (градовете Льонберг, Швайн Фург, Рюселхайм) и в Швейцария (Вевет, Нюшател, Цюг, Баден) с ансабъла на операта от гр. Клуж и гр. Крайова пее партиите на Оскар в оп. “Бал с маски”, Норина в “Дон Паскуале”, Адина в оп. “Любовен елексир” и Лучия ди Ламермур в едноименната опера на Доницети. Носителка е на награди от певчески конкурси като : “Джованни Батиста Велутти” във Венеция; “Феручо Телявини” в Дойчлангберг (Австрия) и др. Със спечелването на първа награда на интернационалния оперен конкурс “Ондина Отта” в гр. Марибор, Словения получава възможността да пее на сцената на тамошната опера в редица концерти и представления, между които оп, “Хофманови разкази”, където изпълнява ролята на Олимпия.

 Същата година пее Царицата на нощта в Санкт Пьолтен (Австрия) и в Айзенах ( Германия). На Летния фестивал в Лаузитц (Германия) пее партията на Леонора в оп. “Ревнивият любовник”, а през 2002 г. на оперния фестивал на открито ( Open- Air Festival) в Мишколц (Унгария) пее Леонора в оп. “Трубадур” на Верди. Следват концерти и представления в Хага, Айндховен, Утрехт и др. холандски градове. Следващите ангажименти я водят до Операта в Бърно (Чехия), където блести в ролята на Лучия, а по-късно и като Олимпия/Антония,/Жулиета и Стела в “Хофманови разкази” на Офенбах. С тези роли и с ансамбъла на Бърненската опера тя се представя и в Аликанте, Малага, Бургос и Витория (Испания).

 

През периода 2006-2008 г. е член на ансамбъла на Ерфуртския театър (Германия), където пее ролите на Маргарита Дюменил в “Оперен бал” от Хойбергер, Софи от “Кавалерът на розата” от Р. Щраус, Лучия ди Ламермур, Розина от “Севилския бръснар” на Росини През м. май 2008 г. дебютира в ролята на “Лакме” от едноименната опера на Лео Делиб в Софийската Национална Опера. В областта на концертната музика има обширен репертоар, който е представен на множество песенни рецитали – песенни цикли като “Седем ранни песни” от Албан Берг, 2 поеми и 3 японски песни от Игор Стравински, “Шансони на Ронсар” от Дариус Мийо (за глас и оркестър), както и песни на Шуберт, Хуго Волф, Панчо Владигеров, Чайковски, Рахманинов и др. На концертния подиум тя се представя често и с ораториални творби като “Стабат Матер” от Перголези, “Ексултате, юбилате” от Моцарт, “Кармина Бурана” от Карл Орф и др.

 С оркестъра на българското радио е записала арии и дуети из оперите “Лучия ди Ламермур”, “Кандид”, “Лакме”, “Кавалерът на розата”, “Вълшебната флейта”, “Хофманови разкази”, “Ариадна на Наксос”, “Арабела” (Р.Щраус), “Имало едно време” (Парашкев Хаджиев) под палката на диригентите Красимира Костова, Иван Маринов, Карл-Хайнц Кноблох, Григор Поликаров и др.